Project SNA4 Maisonette | Industrial-Luxe x Brutalism

Fortune favours the bold. The stunning transformation of our co-founder, Royston’s, own childhood home. A two-decade-old HDB maisonette that weaves industrial, contemporary luxe, and brutalism styles, suitable for the daring only. While this transformation may seem quite over-the-top for some, it showcases the team’s design language, talent, and tenacity to be able to pull this off.

 

This project was also featured on Qanvast. Read the article here: https://bit.ly/SNA4maisonette

The initial suggested study room is now an open-concept kitchen.


A lengthy 6-seater island now sits in this open space creating:
1. A central focal point as opposed to the previous disarray
2. An illusion of depth as compared to the previously cramped space

This multi-functional communal area is now used for client meetings, social gatherings, and weekly family dinners.

A household of 6 means people are engaging in different activities at the same time.

Therefore, the 1st level of the maisonette was segmented mainly with glass doors.

This allowed for:
1. Pockets of activity spaces in order to minimise cross-interference while still maintaining the flow of natural light
2. Improvement of the flow of the air-conditioning in the different zones within this huge space

3. Opportunity for creativity in terms of tiles transitioning leading to the various zones
 

While personal memorabilia adorned the rooms at Level 2, furnishing and decor within Level 1 were kept very minimal.

 

A subtle blend of contemporary and organic appeal was achieved with sculptural earthenware vases.

While the vases were uniformed in texture, their differentiation in contours add organic curves to the edgy gunmetal feature wall.

The dried botanicals further bring balance back to the otherwise monochromatic space.

Finer details such as the selection of different textures for sofa cushions were also considered to add visual layers the space and also complement the biggest furniture in the living room.

With its glass partition, the study room is now more conducive for working from home while still being part of the living room, closer to the rest of the family.

The initial space was part of the service balcony with no roofing. A false ceiling was cleverly constructed in order to comfortably house the study.

Brutalism is a style known for its use of raw concrete and steel, celebrating the beauty of rougher textures and honest material finishes.

A major part of adopting this style was the decision not to have any white-washed surfaces in the whole apartment.

Parts of the house really looked a post-apocalyptic industrial fortress reminding us of scenes from the popular HBO drama series - Westworld.

It's important to note that smart LED were placed in various areas of our own home allowing us to create custom scenes depending on our moods and activities.

The lighting acts as s a playful visual element amidst a relatively stoic interior. 

Since work is often demanding, our time spent outdoors are unfortunately limited, so we take our in-room entertainment setup very seriously:
 

1. The darker, monochromatic spaces minimises the distractions in the surroundings, allowing us to focus on the ultimate theatre and gaming experience.
 

2. Bed frames/ platforms were customised to comfortably align the users' eye-level to the screens especially at such short-distance.


3. To minimise the sight of wirings and ensure there is space for all our electronic devices, we researched heavily,

spoke to home entertainment experts, and discussed requirements early into the reno with the electrician.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀